Joomla vagy WordPress?

Mindkét tartalomkezelő rendszer ingyenes, nyílt forráskódú és sok-sok kiegészítőt találhatunk hozzájuk. Jogosan merül fel a kérdés, hogy melyiket válasszuk, ha honlapot szeretnénk?

Számos blog és szakmai oldal foglalkozott már a kérdéssel, a fejlesztők ideológiai harcairól nem is beszélve. Hasonló a szituáció a fényképezés terén a Nikon vagy Canon kérdéskörhöz.

Nyilván mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai is, ezért készítettünk egy részrehajlás nélküli összefoglalót a témában.

 

WordPress előnyei

1., programozói tudás nélkül használható

2., elsősorban blogoláshoz ajánlott

3., széles skálán bővíthető, számtalan kiegészítő létezik hozzá

4., megfizethető ár (bár az utóbbi időben népszerűsége miatt megindultak felfelé az árak, de még mindig sokkal olcsóbb, mint egy egyedi fejlesztésű oldal)

5., hatalmas támogató közösséggel rendelkezik, könnyű segítséget találni a használatához

 

Joomla előnyei

1., fejlettebb felhasználó-kezelő rendszere van

2., rugalmas egyedi fejlesztésekhez (a meglévő kész kiegészítők forráskódját átírva még egyedibb elképzelések is kivitelezhetők)

3., beépített többnyelvű támogatás (WordPressnél ez harmadik féltől származó kiegészítőt igényel)

4., több sablon használata egyidőben (akár minden egyes aloldalnak lehet egyedi kinézete)

 

Wordpress kiegészítők

A Wordpress ezeket „plug-in-nek” nevezi, olyan plusz funkcionális bővítmények, amik segítségével a weboldalunk képes lesz arra, amire használni szeretnénk (webáruház, galéria). Lényegesen több kiegészítőt találhatunk WordPress oldalak fejlesztéséhez (több tízezer).

Wordpress oldalakhoz használható ingyenes témák száma 5000 feletti, a hivatalos weboldalról letölthető, és ehhez jön még több ezer fizetős lehetőség is.

 

Joomla kiegészítők

A Joomla az utólagosan hozzáadható kiegészítőket bővítményeknek nevezi, és különbséget tesz komponens, modul és beépülő modul között is. A Joomla hivatalos honlapján kb 8000 bővítmény van.

Joomla oldalak esetében a témák sablon néven futnak, a Joomla hivatalos oldalán nincs külön sablonletöltési lehetőség, ellenben az interneten keresgélve megszámlálhatatlan mennyiségű ingyenes és fizetős verziót találhatunk.

 

Biztonság

Mindkét rendszer alapvetően biztonságos, azonban elengedhetetlen, hogy a funkcionális és biztonságos működtetés érdekében folyamatosan utánkövessük és frissítsük az oldalunkat.

A Wordpress 2-3 havonta ad ki frissítéseket, a Joomla évente 1-2-t.

 

Használat

Első ránézésre egy átlagembernek biztos inába száll a bátorsága, főleg az elnevezések és a számtalan beállítási lehetőség láttán. Azonban mindkét rendszer gyorsan megtanulható, s bár a Joomla ebből szempontból kicsit nehézkesebb, mert az adminisztrációs felülete összetettebb, mint a WordPressé, ne riasszon el senkit. Első nekifutásra nehéz lehet eligazodni, de ha megtanuljuk a Joomla „nyelvezetét” és működési elvét, szabadabb kezet kapunk az egyedi elképzeléseink megvalósításához.

 

Amennyiben kétségei vannak, hogy melyik rendszerre építse fel weboldalát, kérdezzen tőlünk bátran, segítünk a döntésben – ingyen!

© 2022 e-iroda.hu

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.